Drone (IHA) kullanımına sınırlandırma geliyor

Dünya’da hızla büyüyen bir akım haline gelen dronelar ve drone etkinlikleri Türkiye’de de legal prosedürdeki yerini almaya başladı.

Dünya üzerinde yarışları da başlayan uzaktan kumandalı, insansız küçük hava araçları dronelar, tüm Dünya’da hızla dağılıyor ve her geçen gün değişik modellerle çeşitli emellere göre gelişiyor.

Son olarak özellikle Türkiye’de havadan fotoğraf ve video çekimi için kullanılan drone’lar kapsamında yayınlanan kroki direktif sayesinde legal prosedüre giren ve sivil havacılık kaidelerine bağlanan insansız hava araçları, model uçaklar gibi belli kaideler ve yasalar çerçevesinde uçurulacak.

Yayınlanan talimat çerçevesinde 4 kategoriye alınan insansız hava araçları (İHA) 500 gram ağırlık ile başlayarak 150 kilogramın üzerinde ağırlığa sahip olanlar olarak sınıflandırılıyor ve bu sınıflandırmaya göre; 500 gram ve 4 kilogram arası İHA0, 4 kilogram ve 25 kilogram arası İHA1, 25 kilogram ve 150 kilogram arası İHA2 ve 150 kilogramın üzerindeki araçlar İHA3 olarak adlandırılıyor.

Bilhassa uçuşa yasak bölgeler ile ilgili hassas davranılan yönetmelikte bu izahlar;

1- Dronlarda İrtifaya bağlı olmaksızın bir havalimanının belirlenmiş alan referans noktası merkez alınarak 8 NM (15 kilometre) alanda ve her iki istikamette uzunlamasına 12 NM (22 km) ve her iki taraftan 2 NM (3,75 km) genişliğindeki alanda uçuşlar yasaklanacak.

2- Seyrüsefer yardımcı aletleri, helikopter pistleri, heliped, hava parkı, Genel Müdürlük web sitesinde yayınlanmış olan denize/iniş kalkış alanlarda da İHA uçurmak yasak.

3- Askeri yasak bölgelerde, mahpushane ve güvenlik kısıtlı alanlarda ve NOTAM ile duyuru edilen alanlarda da İHA’ların da uçması yasak olacak.