Facebook’tan yeni bir dijital cüzdan

Facebook bugün yeni bir dijital para birimi için yeni bir dijital cüzdan açıkladı. Şu anda bir test aşamasında ve 2020 yılında canlı olarak piyasaya sürülecek.

“Bugün, kullanıcıların Libra ağına erişmelerini ve katılımlarını sağlayacak finansal hizmetler sunmak üzere yeni kurulan bir Facebook kuruluşunun, Calibra için yapılan açıklamayı paylaşıyoruz. Calibra’nın piyasaya süreceği ilk ürün, Blockchain teknolojisi ile desteklenen yeni bir küresel para birimi olan Libra için dijital bir cüzdan. Cüzdan Messenger, WhatsApp ve bağımsız bir uygulama tabanında kullanımahazır olacak ve 2020 senesinde piyasaya sürülmesini planlamakta. ”

“En baştan, Calibra bir akıllı telefona sahip olan hemen hemen herkese, kısa mesaj gönderebileceğiniz ve hiçbir ücret ödemeden, kolayca ve anında Libra göndermenize izin verecektir. Ve zaman içinde, insanlar ve işletmeler için, bir düğmeye basarak faturaları ödemek, bir kod taramasıyla bir fincan kahve satın almak ya da para ya da paraya ihtiyaç duymadan yerel toplu taşıma araçlarını kullanmak gibi ek hizmetler planlanmakta.”

Büyük Bir Değişim Ortamı Olacak Şekilde Tasarlandı

Libra’yı geleneksel kripto para birimleri ile karşılaştırmak istiyorsanız, gözümüze çarpan ilk büyük fark, tipik olarak büyük mübadele ortamları yerine yatırım araçları veya yatırım varlıkları olmalarıdır. Bu gerçekten temelden başlayan büyük bir değişim olacak şekilde tasarlanmış görünmekte.

Libra günlük ödemeler ve sınır ötesi ödemeler, mikro dönüşümler ve her türlü farklı şeyler için kullanılabilecek bir dijital para türü olacak gibi.

Şu an bilgisayarınızın başından kalkıp insanlara cep telefonlarından on dolarını Kanada’ya göndermesini isteyin, muhtemelen nereden başlayacaklarını bilemezler. Üstelik bu durum web’in icat edilmesinden ve mobil genişbantın pek çok kişi tarafından kullanılmasından 30 yıl sonra.

Yeni bir şey denemenin zamanının geldiğini ve bu yeni dijital para biriminde bu yeni ağı başlatmak için uzun bir yolculuğun başlangıcı olduğunu söylemiş olursak yanılmayız.

Değişikliklerin Etrafında Daha Fazla Değer Taşıyabildiğiniz Zaman

Libra çok istikrarlı bir para birimine sahip ve çok güvenilir kurumlara, mobil cihazlarda birbirlerine ödeme yapmanın kolay yollarına sahip bir ülkede lanse ediliyor. Bu aslında dünyadaki birçok insan için geçerli değil. Kesinlikle, sınır ötesi ödemeler hala çok zor ve çok pahalı. Bir sınırdan geçmek için ortalama yüzde 7’ye mal oluyorlar. Bazen işlemin tamamlanması üç veya dört gün sürebiliyor. Dünyadaki birçok insan için çok hantal ve pahalı bir işlemdir. Bunu bir kullanım durumundan düşünüyorsanız, sınır ötesi ödemeler kesinlikle birincil kullanım Libra olacaktır.

Zamanlaması Doğru

Bu konuda biraz çelişkili görüşler olmakla birlikte(güven)bahse konu yeni blok zinciri gelecek yıl işleme alınacak gibi. Bugün insanların denemeye başlayabilecekleri bir test ağı başlattık. Bu yeni blok zinciri aslında merkezsizleştirilecek ve test grubu üyeleri tarafından kullanılmaya başlayacak.

Facebook Calibra ile bu yeni ağ ve para birimi üzerinden yönetecek birçok şirket arasında olacak gibi. Böylelikle Facebook içinde ve ağ üzerinde çalışacak olan cüzdanlar olacak.

Kaynak: CNBC USA