Alexa Nedir? Ne İşe Yarar?

Nedir – Ne işe yarar yazılarımıza Alexa ile devam ediyoruz. Alexa diye sık sık duyduğumuz Alexa.com, aslında internette yer alan sitelerin ziyaret oranlarını tutan, bir nevi rating (reyting) sıralaması çıkaran bir ücretsiz bir servistir.

Alexa’nın en temel değerleri ‘Alexa Toolbar’ adlı yazılımını kurulmasıyla siteyi ziyaret eden kullanıcılarından elde edilen verilere göre oluşturulmaktadır.

Örnek için tıklayınız>>>

Alexa Toolbar kesin bir veri olarak algılanabilir mi?

Alexa.com’da duyurulan veriler sadece bilgisayarında ‘Alexa Toolbar’ yüklü internet kullanıcılarının tercihlerinden oluştuğundan, bu sıralaması kesin bir veri olarak algılanmamakla beraber reklamverenler arasında tercihi etkileyen faktörlerin başında yer alan bir parametredir.

Neden Alexa?

İnternet Siteleri kendi tuttuğu ve reklamverenlere sunduğu ziyaretçi raporlarından daha tarafsız bir kurumun raporlarına ihtiyaç duyuluyor. Bu alanda en Akredite servis, başka bir deyişle ‘İnternetin AGB’si’ diyebileceğimiz Alexa.com’dur.

Alexa üzerinde web sitemin sıralamasını nasıl görebilirim?

Alexa.com üzerinde ülke ve dillere göre en çok ziyaret edilen sitelerin sıralaması takip edilebilmektedir.

Örneğin ‘Country’ bölümüden girip Türkiye‘yi seçtiğimizde, Türkiyeli internet kullanıcılarının ziyaret ettiği ilk 100 sitenin listesini görebiliyoruz.

Bu kategoriye, Türkiyeli internet kullanıcıların ziyaret ettiği yabancı siteler de dâhil ediliyor. Eğer ‘Language’ bölümüden girer ve Türkçe‘yi seçersek, bu kez dili Türkçe olan ve en çok ziyaret edilen 100 sitenin sıralamasını görürüz.

Neden Alexa Toolbar kullanmalıyım?

İnternette değer verip ziyaret ettiğiniz, size göre nitelikli içeriğe sahip olan web sitelerinin sıralamada gözükmesi ve daha iyi yerlere gelmesi için, Alexa Toolbar kullanabilirsiniz. Bu şekilde destek vereceğiniz siteler, sıralamada yükselerek reklam paylarını yükseltebilir ve size daha iyi hizmet sunabilir.

Alexa Toolbar’ı bilgisayarıma nasıl yükleyebilirim?

Buraya tıklayarak ‘Alexa Toolbar’ı bilgisayarınıza yükleyebilirsiniz. Yazılım, bilgisayarınızdaki tarayıcı programına ek bir uygulama olarak çalışacaktır.

Yüklemede sorunla karşılaşırsanız…

İnternet kullanıcılarının ziyaret ettiği sitelerle ilgili verileri Alexa.com’a gönderdiği için bazı antivirüs ve antispyware yazılımları Alexa Toolbar’ı engellemektedir. Bu engeli aşmak için yüklemeye başlamadan önce geçici olarak antivirüs programınızı devredışı bırakabilir ya da kurulum dosyasını bilgisayarınıza indirmeden doğrudan çalıştırabilirsiniz.