Sosyal Medya İmlemesi Nedir? Ne İşe Yarar?

Sosyal Medya İmlemesi Nedir? Ne İşe Yarar?

Sosyal imleme ya da diğer adıyla Social bookmarking, bilinen imlemenin sosyal medya için uyarlanan biçimi olarak tanımlanabilir. Gerektiğinde favori sayfalarımızı bulmak ve görüntülemek için, Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla, Firefox ya da Opera gibi tarayıcılarda bu sayfaları çeşitli isimlerle imleriz. ‘’ Yer imlerine ekle” ya da “sık kullanılanlara ekle” komutları günümüzde boyut değiştirmiş ve bu değişiklikten sosyal imleme doğmuştur.

Sosyal imleme kavramı nasıl oluşmuştur?

Her icatta olduğu gibi sosyal imleme ve sosyal imleme siteleri de ihtiyaçtan doğmuştur. Ekte vereceğimiz nedenlerden ötürü tarayıcılarının kimi hizmetleri sunmada yaşattığı yetersizlik sosyal imleme sitelerinin meydana çıkmasına neden olmuştur. Özellikle Browser ya da bilinen adıyla tarayıcılarda imlenilen internet sitesi, imleme işleminin gerçekleştiği tarayıcı ya da bilgisayar dışında görüntülenemez, görüntülenecek ise bile ciddi ve verimsiz bir efor gerektirir. Öyle ki evinizdeyken bilgisayarınızın sık kullanılanlarına eklediğiniz bir web sitesini, işyerinize gittiğinizde ulaşamazsınız. Daha da kötüsü ileri kullanıcılar arasında yer alıyor ve birden fazla tarayıcı ya da bilgisayar kullanıyorsanız, , hangi bilgisayarda, hangi tarayıcıya imleme yaptığınızı unutmanız olasılık dahilindedir. Yine tarayıcınızda sık kullanılanlara eklediğiniz favori sitelerinizin sayısı arttıkça, bu sitelere aradığınız anda ulaşmak zamanla zorlaşacaktır. Kimi zaman yer imleriniz karman çorman bir hal alarak, aranılan bir sayfayı bulmak onu arama motorunda aramakta dahi zor bir hal alabilir. Browserınız’da artan ‘’yer imleme’’ sayısı tarayıcınızın hızını belirgin bir biçimde yavaşlatır. Bu ve benzeri nedenler aslında web tarayıcılarının günümüz internet kullanıcılarının tüm ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz olması, sosyal imleme sitelerini bir ihtiyaca cevaben ortaya çıkmalarına neden olmuştur. Bilinen social bookmarking ( sosyal imleme ) siteleri denildiğinde akla gelen Stumbleupon, Digg, Reddit ve Delicous’dır. Bahsettiğimiz bu sitelerde etiketleme ya da bilinen diğer adıyla tagging, esasına dayanmaktadır. Bu sitelerde kendi hesabınızı oluşturabilir, favori linklerinizi eklemeniz dışında, sitelerce bu linkleri etiketlemeniz de istenir. Sosyal imleme siteleri eklediğiniz bağlantı adresinden içerik algılar ve size otomatik olarak etiket önerileri verir. Sosyal imleme siteleri bunun yaı sıra eklemiş olduğunuz bağlantılara ayrı başlıklar koymanıza da olanak tanır.

Sosyal Medya ile Sosyal İmleme siteler arasında nasıl bir ilişkisi vardır?

Sosyal medya dediğimizde akla gelen verilen mesajın birden fazla kişiye gittiği, günümüz etkileşimin adeta baş aktörü olan bir platform akla gelmektedir. Sosyal imleme sitelerinde de özellikle bu etkileşim ön plana alınmış durumdadır. Bir başka deyişle favori sitelerinizi ve etiketleriniz diğer kullanıcalara ulaştığı gibi, sizde diğer kullanıcalar tarafınca eklenen içeriklere ulaşabilirsiniz.

Sosyal imlemenin SEO yönünden önemi nedir?

sosyal-imleme-uluslararası-interaktif-medyaÖzellikle Google arama motorunun semantik web’e adım atmasıyla, sosyal imleme sitelerinin önemi artmıştır. İnternet sitenizin kullanıcılara ait sosyal hesaplarda favori olarak eklenmesi, sitenizin başka kullanıcılar tarafınca fark edilerek eklemesi şeklinde gelişen süreç, sitenizin arama motorlarında görünürlüğünü de arttırır. Sosyal imleme Google botlarını sitenize çağırır ve sitenizin endekslenme süresini belirgin bir düzeyde azaltır. Bunun yanı sıra sosyal imleme, arama sonuçlarında da sitenizi olumlu yönden etkileyecektir.