Kurumsal Web Sitesi Tasarımı Nasıl Olmalıdır

Web sitesi, belirli bir konu ya da içerik hakkında bir araya getirilmiş bir bilgi derlemesidir. İyi bir web tasarımı ancak tekil web sayfalarının anlamlı bir şekilde bir araya gelmesiyle sağlanabilir. İnternet sitesi tasarımı, içerik ve görsel unsurları güçlü, ziyaretçisini sıkmayacak, kolay anlaşılır ve kullanılır olmalıdır.

Yine firma web sitesi tasarımı bütünlük içermeli , ulaşılmak istenilen bilgi ziyaretçilerin kolayca bulabileceği yerlerde bulunmalıdır. Kurumsal Web Sitesi Tasarımı denilince akla grafik arayüzü, kullanılan renkler, menü ve erişim yapısı, programlama altyapısının kullanıcı dostu oluşturulmalıdır. ürün ve hizmeti en kısa yolla ulaştırmaktır. Bu nedenle özellikle şirket internet site tasarımı sırasında hızı düşürecek abartılı animasyonlar, bekleme süreçleri, video ve ses objeleri, kullanımı zor menüler tercih edilmemelidir.

Profesyonel bir web sitesinde yer alan her sayfa başta google olmak üzere arama motorları tarafından indekslenebilir (listelenebilir) bir altyapı içerisinde oluşturulmalıdır.

Yukarıda sayılan nedenlerden ötürü web sitesi tasarımı ve geliştirmesinde bir kaç süreç aynı anda ele alınmalı, süreçlere atfedilen önemlilik dereceleri, google uyumlu web sitesi tasarımı adına şu şekilde tanımlanabilir:

Web Sitesinde İçerik

Web sitesinin ilgili olduğu bilginin, firma web sitesi içerisinde sunulan ürün ve hizmetlere dair yazılı ve görsel materyallerin tamımıdır. Bu materyaller seo (arama motoru optimizasyonu) uyumlu kurgulanmalı ve içerik tasarımı denilen bir sisteme göre hazırlanmalıdır..

Web Sitesinde Kullanılabilirlik

Firma internet sitesi tasarımı sırasında, navigasyon (menü) ve arayüz (site yapısının görsel kısmı) açısından sade olmalı, ziyaretçilerin aradıkları bilgiye kolaylıkla erişebileceği, kullanıcı dostu bir yapıda geliştirilmelidir.

Web Sitesinde Görünüş

Şirket web sitesi tasarımı sırasında görsel ve yazılı içeriği aynı dili konuşan, ziyaretçileri internet sitenizde daha fazla tutmaya, metinlerinizi okumaya teşvik eder bir kalitede olması hem sitenizin ziyaretçileriniz hem de google gibi arama motorları tarafından değerli kabul edilmesi anlamına gelir. Tasarıma ait görseller işin yapısına uyumlu olmalı, klişe ve basmakalıp bir görünümden kaçınılmalıdır.

Arama Motorlarında Bulunabilirlik

Kurumsal İnternet sitesi tasarımı dağ başında, kuş uçmaz – kervan geçmez bir yerde dükkan açmak gibidir. Bugün şehrin merkezindeki bir çok işletmenin müşteri servisi işlettiği bir ekonomik rekabet ortamında, internet üzerinde site açıp müşteri beklemek hayalcilikten öte olmayacaktır.

Bundan sebep firma web sitesi tasarımınız arama motorları tarafından kolayca bulunup doğru bir şekilde indexlenebilir bir yapıda hazırlanmalıdır. İnternet Site Tasarımı yayına alındıktan sonra ise SEO adı verilen Arama Motoru Optimizasyonu çalışmaları ve gerekli görüldüğünde Google ADWORDS (Paralı Google Reklamı) verilmelidir.

Web Tasarımı Bir Çok Olguyu Barındırır

İyi bir web sitesi tasarımı Bilişim Sistemleri (IS), Bilgi Teknolojileri (IT), İletişim Tasarımı, İçerik Tasarımı, Grafik Tasarım gibi kavramların akıllı bir oranda harmanlanması ile oluşur. Bu kavramlardan bir yada bir kaçının eksik olması ya da abartılması web sitenizin başarısını olumsuz yönde etkileyecektir.

Web Tasarım Süreci Planlaması Nasıl Olmalıdır?

İnternet sitesini tasarım süreci oluşturulurken amacın ne olduğu, ulaşması beklenen hedef kitlenin profili, ve içeriği çalışılmalı, bu çalışma sonrasında oluşan doneler eşliğinde web sitesi tasarım süreci ve web geliştirme (kodlama) süreci planlanmalıdır.

Amaç / Kapsam

Çalışmaya başlamadan önce, web sitesinin amacını doğru belirlemek, amacı belirli odaklar üzerine yoğunlaştırmaya çalışmak gerekir.

“Hedefi olmayan gemiye hiç bir rüzgar yardım edemez”

Amacının ne olduğu anlaşılamayan “her şeyden biraz” mantığı ile hazırlanmış kurumsal internet site tasarımı, başarısız olmaya mahkumdur. Günümüzde bilinçlenen internet kullanıcıları ve arama motorlarının sürekli gelişen algoritmaları spesifik içeriği tercih etmektedir.

Hedef Kitle

Hedef kitleniz, kurusal web sitenizi ziyaret etmesi beklenen kişilerden başkası değildir. Bu kitle web sitesine ve faaliyet alanına göre farklılık gösterir. Web site tasarımı ve geliştirme süreci sırasında hedef kitlenizin kim olduğu iyi anlaşılmalı, web siteniz bu kitleye göre tasarlanmalıdır. Hedef kitleye uygun bir web sitesi oluşturmak için öncelikle hedef kitlenizin ekte yer alan kriterlere göre analiz edilmesi önemlidir.

  • Web Sitesinde Hedef kitle karakteristiği
  • Web Sitesinde Hedef Kitle bilgi öncelikleri
  • Hedef kitlenin önceki internet deneyimi
  • Hedef kitlenin bilgisayar/web tarayıcı özellikleri

Mustafa ÇOLAK
Uluslararası İnteraktif Medya