Sosyal Medya’da paylaşılan bir fotoğrafın sahte olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Sosyal medyada dolaşan fotoğraflar var. Bazı kötü niyetli insanlar, insanları kandırmak ve galeyana getirmek için internet üstünden buldukları eski yaralanma veya eylem fotoğraflarını toplayarak kötü niyetli olmanın hakkını veriyorlar.

Bize düşen bu kötü niyetli insanların attıkları kıvılcımla halka ateşi yaymamak.

Gördüğünüz resimler en yakınınızdan veya çok güvendiğiniz insanlardan gelebilir. Olayların ateşi sırasında her zaman yeterince itidalli olamayabiliriz. Veya bir haberin gerçek mi yoksa yanlış mı olduğunu bilmek, her zaman o kadar kolay olmayabiliyor.

Ben bir sosyal medya vatandaşı olarak size bazı küçük ipuçları vermek istiyorum. Bir fotoğrafın internette başka bir siteden alınmış sahte bir şey olup olmadığını anlamanın göreli olarak oldukça garantili bir yolu var. Size bunu adım adım anlatmak istiyorum:

Öncelikle resmin üstüne sağ tıklayarak resmi bilgisayarınıza kaydedin.

Ardından images.google.com adresine gidin. Önünüze şöyle bir site çıkacak:

Bu bildiğiniz Google’ın resim arama motoru sayfasıdır. Buradan işinize yarayan resimleri arayabilirsiniz. Ama Google’ın en önemli hizmetlerinden biri olarak buraya resim yükleyerek bu resmin benzerlerini bulmak için de hareket edebilirsiniz. Bunun için arama butonunun en solunda bulunan fotoğraf makinesi simgesine tıklayın. Karşınıza şöyle bir ekran gelecek:

Buraya resmin internetsitesinde gözükmesini sağlayan internet adresini kutucuğa yazarak görselle ara diyebilirsiniz. Ama bu işin en garantilisi sağdaki linke tıklayarak görsel yükleyin linkine tıklayın. Karşınıza bilgisayarınızın dosya yapısı gelecek. Oradan resmi kaydettiğiniz alana giderek resmi seçin ve görselle arayın butonuna tıklayın.

Sonuç olarak karşınıza aşağıdaki gibi bir sonuç gelecektir:

Gördüğünüz gibi verdiğiniz resim ne olursa olsun ona çok benzeyen resimleri Google önünüze getirecektir. Eğer internette size sunulan resmin aynını görürseniz, hemen üstüne tıklayın. Eğer eski tarihli ve başka bir şey için kullanılmış resimse, size sunulan haber çok yüksek ihtimalle sahtedir. Hemen bunu sosyal medyada yayabildiğiniz kadar insanla paylaşarak sahtekarlık yapıldığını duyurun.

Bir minik uyarı yapmak istiyorum: Bazen gerçek resimlerin de sahte olduğunu da söyleyenler çıkacaktır. Bu anlamda etkin bir biçimde içinizdeki her şüpheyi Google resim arama ile paylaşın.

Ülke için, haklıyken haksız duruma düşmemek için yapılması gereken bir şey bu.

Lütfen bilgisayar başında sadece iki dakikanızı alacak şu küçük aramayı kendinize iş edinin. Bu yazıyı mutlaka paylaşın ki hiçbir istenmeyen olayın vebali üstüne kalmasın.